luni, 14 martie 2011

Tinerii în politică - nu doar o alternativă, o necesitate (partea III)

   ALINA LUPU - preşedinte OTPDL VÂLCEA - 12.03.2011

Cum pot fi dezvoltate şi implementate toate aceste obiective

  1. Întărirea organizaţiilor (filialelor) de la nivelul fiecărei localităţi
  2. Identificarea problemelor fiecărei localităţi, precum şi a soluţiilor de rezolvare a acestora
  3. Comunicarea, atât în interiorul organizaţiei, cât şi în exterior
  4. Resursele umane. Atragerea de noi membri
  5. Promovarea tinerilor valoroşi, inclusiv prin sprijinirea acestora în vederea ocupării unor funcţii importante în administraţie
1. Întărirea organizaţiilor (filialelor) de la nivelul fiecărei localităţi
Obiectivul este acela de a dezvolta şi consolida  în fiecare localitate (comună,oraş, municipiu) din judeţ, organizaţii OT PDL.
Fiecare organizaţie trebuie întărită şi sprijinită, printre altele, prin identificarea la nivel local a liderilor de opinie. Este vorba despre tineri localnici respectaţi în comunitate, ale căror păreri contează, care au putere de convingere asupra potenţialilor votanţi PDL. În special în mediul rural, cea mai bună politică este cea “om la om”. Discuţiile purtate între membrii comunităţii au, deseori, o influenţă mai mare asupra alegătorilor, decât toate emisiunile informative difuzate de televiziunile centrale la un loc.

2.Identificarea problemelor fiecărei localităţi, precum şi a soluţiilor de rezolvare a acestora.
Cu toţii ştim că tinerii, şi nu numai, se confruntă cu o serie de probleme extrem de dificile: spectrul şomajului, un potenţial educativ scăzut sau inexistent – în funcţie de fiecare localitate în parte, lipsa unor perspective de realizare profesională pe măsura aşteptărilor etc. Împreună, trebuie să identificăm problemele majore şi ulterior, să le nuanţăm în funcţie de specificul local. Soluţiile sunt la îndemâna noastră şi chiar dacă nu întotdeauna nu par extrem de concrete, reprezintă “mâini de ajutor” pe care le putem da comunităţilor locale. Mă refer aici la traininguri legate de accesarea fondurilor europene, realizarea de proiecte de management, noţiuni de formare profesională, instruire în domeniul IT, cursuri de limbi străine. Toate aceste lucruri, implementate de organizaţiile noastre pe zone şi localităţi, pot ajuta comunităţile în mod direct sau indirect. Nu vă feriţi să veniţi cu idei. Împreună le putem pune în practică!

3. Comunicarea, atât în interiorul organizaţiei, cât şi în exterior
Este inutil să subliniez importanţa comunicării şi informării. Degeaba avem o activitate prolifică, degeaba suntem competenţi, degeaba suntem curajoşi şi inventivi, dacă nu ştim să promovăm lucrurile bune realizate de organizaţie. Avem toate mijloacele la îndemână pentru a ne face cunoscuţi, pentru a ne apropia cât mai mult cetăţenii, pentru a-i face părtaşi la idealurile noastre.
Pe de-o parte, avem comunicarea directă cu mass-media – transmiterea continuă de comunicate şi informări de presă către publicaţiile şi posturile radio-TV locale, organizarea de conferinţe de presă periodice, etc.
Esenţială este şi comunicarea online: împreună vom realiza şi gestiona site-ul http://www.otpdlvalcea/, profiluri de Facebook, forumuri, bloguri etc.
Nu în ultimul rând, vorbim despre comunicarea internă: informarea membrilor şi simpatizanţilor cu privire la obiectivele şi proiectele organizaţiei, realizarea de newsletter-uri, primirea noilor veniţi etc.
De asemenea, trebuie insistat pe crearea de evenimente benefice imaginii organizaţiei: concursuri sportive, pe teme culturale etc.

4. Resursele umane. Atragerea de noi membri
După cum spuneam şi mai devreme, este important să atragem cât mai mulţi tineri în organizaţie, însă trebuie să ţinem cont şi de criterii de valoare. Vom avea permanent în vedere ca cei ce doresc să activeze în cadrul OTPDL Vâlcea să fie persoane înzestrate cu spirit de iniţiativă, dornice să contribuie la dezvoltarea organizaţiei. Vă spun cu cea mai mare sinceritate că prefer 10 tineri valoroşi, serioşi, dedicaţi, decât 100 de membri inactivi, pe care nu te poţi baza atunci când trebuie organizată o acţiune. De aceea, în OTPDL primează calitatea cantităţii. Asta nu înseamnă că nu ne dorim o organizaţie cât mai numeroasă care, automat, este mai puternică. Avem certitudinea că judeţul Vâlcea este plin de tineri ambiţioşi, extrem de valoroşi, care până acum nu au găsit zona în care se pot manifesta. Personal, cunosc foarte mulţi tineri – o bună parte dintre ei în mediul rural, pe care, vă spun sincer, mă pot baza în orice situaţie. Sunt oameni bine pregătiţi, cu un bun simţ extraordinar. Uitându-mă acum în sală, am sentimentul că nu exagerez absolut deloc!

5. Promovarea tinerilor valoroşi, inclusiv prin sprijinirea acestora în vederea ocupării unor funcţii importante în administraţie
Nu trebuie să uităm niciun moment că unul dintre obiectivele oricărei organizaţii politice de tineret este crearea, promovarea şi impunerea (în cel mai bun sens al cuvântului) a unei noi clase politice. O clasă politică mai educată, mai responsabilă, mai aplecată spre rezolvarea nevoilor reale ale cetăţeanului. Aşa cum se întâmplă în cazul cluburilor de fotbal cu pretenţii, o organizaţie de tineret reprezintă şi o pepinieră de oameni politici valoroşi, pregătiţi în orice moment să-şi impună ideile moderne la nivel naţional şi local. Vă vine sau nu credeţi, din rândurile noastre vor proveni viitorii consilieri locali şi judeţeni, viitorii primari, viitorii parlamentari. Depinde doar de noi să câştigăm respectul tuturor! Împreună cu colegii seniori, putem asigura acea clasă politică de care România are atâta nevoie!

Teme şi proiecte
Sociale
- consiliere profesională;
- combaterea şomajului;
- combaterea marginalizării sociale;
- combaterea consumului de alcool şi droguri;
- susţinerea familiilor tinere;
- “exodul creierelor”;
- sprijinirea tinerilor din mediul rural.
Educaţie
- accesul la educaţie;
- prevenirea abandonului scolar;
- susţinerea tinerilor supradotaţi;
- promovarea culturii;
Mediu - Sănătate
- protejarea mediului şi a sănătăţii;
- promovarea sportului;
Politică
- modalităţi de promovare şi implementare a reformelor;
- dialogul permanent cu reprezentanţii societăţii civile pe teme politice de actualitate;
- lupta împotriva corupţiei.

Toate aceste teme – proiecte vor fi realizate – implementate prin traininguri, conferinţe, dezbateri, «cafenele politice», sesiuni de lucru etc. Împreună, vom realiza un calendar de astfel de evenimente, urmând a le transpune în realitate cât mai repede cu putinţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu